O meni

aboutmeheader-306124454_std

  1. Imam četiri ogledala u stanu. Kad prolazim pored njih obvezno se pogledam u svakom. Ono najveće sastoji se od 4 dijela. Prostor između dijelova djeluje tako da mom odrazu podari nekoliko centimetara visine. To mi je najdraže ogledalo. Ne volim kad se netko izvaže na mojoj vagi u kupaonici i kaže mi da pokazuje nekoliko kilograma manje. Ne pokazuje. Točka. Jesam li tašta? Reklo bi se da jesam.
  2. Pijem tursku kavu. I nakon desetljeća kuhanja iste i dalje se razveselim kad pogodim dobar omjer kave, vode i šećera. Ne dogodi se prečesto.
  3. U vožnji psujem sebi, popujem drugima i udaram ivičnjake i žardinjere. Puno vremena provodim ispričavajući se, mašući, zahvaljujući i moleći za razumijevanje. Cijelu godinu na autu vozam kutiju za prtljagu, auto je siv i većinu vremena prljav. To vam govorim zato da znate tko je ona koja vas je gotovo udarila (vjerojatno ciljam cestu kroz rupu od 10 cm na zaleđenoj/zamagljenoj/zamrljanoj šajbi) ili koja je parkirala tako da ne možete ući u svoj auto. Ja sam. Oprostite. Ne dajte da vam pokvarim dan.
  4. Volim knjige, knjižare i knjižnice. Njihov miris, sadržaj, izgled. Volim čitati, ali i listati i pregledavati i njuškati, čituckati, birati… Interliber je jedno od mjesta koja biram za romantični izlazak sama sa sobom.
  5. Podložna sam hormonalnim promjenama. To je tema koja zahtijeva cijeli post, barem kad su moji hormoni u pitanju, jer ovi moji dolaze u razno vrijeme i nevrijeme i imaju vrlo usko područje djelovanja. Zamišljam ih u različitim bojama kako, kao plastične ping-pong loptice, skakuću po mom mozgu. Neki me čine živčanim i zločestim čudovištem, neki propituju smisao života ili smatraju da sam od jučer dobila pet kilograma. Ima i onih dobrih koji me čine gotovo normalnom ili koji umjesto mene pospremaju ormare. Dakle, ili su hormoni ili patim od bipolarnog poremećaja.
  6. Glazba me oduševljava. Svakojaka glazba. Pjevam, pjevušim, pjevuckam uvijek i svugdje. Uhvatim se nekad i u razredu, među učenicima. Ne mogu si pomoći, a njih to veseli. Kad čujem kojeg od sinova kako pjeva pjesmu iz nekog od crtića kojima nas ubijaju, ili, Bog je nekad milostiv, neku drugu pjesmu, porastem za nekoliko centimetara. Mogu najmanje pola sata slušati Darka kako samoinicijativno vježba ljestvicu ili sam sa sobom pjeva kanon: Jabuko, jabučice.. Jabuko, jabučice… Jabuko, jabučice… a da se nimalo ne uzrujam. Nekad mu se čak i pridružim. Ako mi dopusti. Moj najdraži nema tako dobre živce. Nakon 15 minuta moli da promijenimo glazbeni broj. Glazba je divna. Jedva čekam da ponovo počnem sama birati glazbu koju slušam.
  7. Prema testovima osobnosti sam:

a) društvena

b) sangvinik

c) melankolik

Ovaj melankolik se nekako provukao pored i unatoč svim odgovorima koji govore o mom optimizmu, otvorenosti i društvenosti. Vjerojatno je do hormona. Ili to ili patim od bipolarnog poremećaja. U društvu, ako je prošlo 5 popodne kako i pristoji, pijem pivo. Najčešće dva, a nekad se zalomi i treće.

  1. Za gotovo sve radnje koje trebam napraviti treba mi psihička priprema. To se ponekad odnosi i na odlazak u WC. Bila sam u šoku kad sam upoznala svoju svekrvu. Ona kaže: „Mogla bih napraviti neki kolač.“ I ode i napravi kolač. Kod mene to izgleda nešto drugačije:

a) Jutro je. Imam cijeli dan pred sobom. U glavi se rodila zamisao o kolaču.

b) Razmišljam. O kolačima ili o nečem drugom.

c) Odem zapaliti na balkon.

d) Pospremim kuhinju.

e) Razmišljam. O kolačima ili o nečemu drugom.

f) Odem zapaliti na balkon. Pospremim balkon.

g) Nazovem na telefon nekoga koga dugo nisam. Pohvalim se da idem napraviti kolač.

h) Tražim po internetu recepte. Tamo me linkovi odvuku na tekstove o štetnosti šećera. Za računalom provedem pola sata.

i) Objavljujem svojim ukućanima koji ću kolač praviti. Oni traže neki drugi.

j) Odem odrezati nokte.

k) Kopam po ormarićima u kuhinji da vidim imam li sve sastojke. Nemam. Odabiremo treći kolač.

l) Shvatim da je vrijeme za film/šetnju/večeru/spavanje.

m) Pečem kolač navečer oko 10, ili sutradan.

n) Ponekad se pravim da nikad nitko nije spomenuo nikakav kolač.

  1. Htjela bih ovdje napisati da volim duge šetnje prirodom jer mi to zvuči romantično i produhovljeno. Ali, ne volim. Besciljno hodanje vrlo je nisko na mojoj listi stvari u kojima se može uživati. S druge strane, hodanje i fotografiranje mi nikad ne može dosaditi. Volim prirodu. Ne volim hodati.

Ovu ću listu vjerojatno s vremenom nadopuniti. Moji dječaci sad moraju rješavati matematiku na mom kompu, muž želi moj komentar o najnovijim vijestima koje sluša na dnevniku, a zagubljen je i jedan autić, puzzla i dva psića. Odustajem od pisanja i idem u potragu. Usput ću dovikivati momcima matematička rješenja i komentirati Mesićevu sudbinu.