Danski recepti za sreću

hygge

Prije koji mjesec predugo sam čekala u pošti. Došla je mirovina ili su možda svi baš tog dana odlučili poslati paket kobasica sinu što studira u Kopenhagenu. Budući da su i u poštu uveli automate s brojevima, ne moraš više živčaniti u redu i laktariti se. Uvijek, naime, ima onih kojima se, kad uđu u poštu ili banku, naglo suzi vidno polje pa se, ne videći da u redu stoji još petnaestero ljudi, žurno zapute ravno na šalter. Nema, brale. Budi ti doma snalažljiv. Sada svi prvo na dugmić. Stoga, kad pažljivo osmisliš na koji ćeš način čuvati vrijedni papirić s brojem, možeš opušteno šetkati po pošti, pregledati ponudu igračaka i knjiga, kupiti tv paket, stolicu za masažu, šator ili apartman na Krku. Bilo je to pola sata predugo za nevino gledanje naslovnice knjige Hygge: danski recept za sretan život. Jesam, grozna sam. Zbog ovakvih pošta ima tako široku ponudu proizvoda. Knjiga je sada na mojoj polici.

Hvaljena knjiga, pomislim, mora da je puna mudrosti. Tko bi znao bolje što je sreća nego Danci, najsretniji narod na svijetu. Prema anketama.

Polazim od sebe. Često se pitam zašto svakodnevno ne provedem pola sata u zahvalnoj molitvi Nekom Tamo Gore ili Dolje jer imam baš sve što sam željela u životu, umjesto da uglavnom depresivno njurgam nad besmislom života, što ga Zabranjeno pušenje opisuje kao “pos’o, kuća, birtija”. Rekoh, možda Danci zbilja imaju neki jednostavan recept za sreću. Naravno, ne tražim recept kao što je onaj za zgodno tijelo: Manje i zdravije jedi i vježbaj! Takvi mi se savjeti čine kao da netko viče na mene. Više volim one tipa: Čaša mlake limunade natašte ili Dvije minute planka dnevno učinit će čudo za vaš trbuh. Mislim, nije da se toga držim. Ali mogla bih. Ako bih čvrsto odlučila.

Dakle, što je sreća za Dance? Ukratko. Da se ne zaje… i ne kupite knjigu.

1. Upali brdo svijeća. Ne tri ili četiri adventske. Barem 20. Svaki dan. Često provjetravaj jer svijeće zagađuju zrak više od cigareta. Nikako mirisne svijeće. Fuj, miris! (Što je to s Dancima i mirisima? Jesu li im otišli ti neki senzori u nosu od tolikih minusa u zraku??? Pročitah negdje da ne koriste ni mirisne gelove za tuširanje. Valjda štete prirodi.) Pazi da ti ne izgori kuća (op. mene).

2. Kupi brdo raznih mucastih dekica. Prirodni materijali, jasno. Pokrij se. I gledaj svijeće, što li. Ako ti je vruće, ugasi grijanje. Dekicu ne skidaj.

3. Nemoj previše osvijetliti stan. To nikako nije hygge. Napravi “male svjetlosne špilje”. (Zamišljam sada kako moji klinci hodaju po takvom stanu, u polumraku. Nakon neke od njihovih operacija i bolje je ne upaliti svjetlo. Možda je to to.) Fotografirajte se pod slabim svjetlom. Bit ćete zauvijek mladi i lijepi.

(Sad ima cijelo poglavlje o danskim vrstama svjetiljki. To sam preskočila.)

4. Hodajte kao klošari. Samo neka je čisto i udobno. Ne hvališite se da imate stila. To tako nije hygge.

5. Izradite sav namještaj s pradjedom koji slabo vidi. Od prirodnih materijala, jasno. Platite mu ih. Nitko ne radi iz ljubavi.

6. Ugradite si kamin. Kako god znate!

7. Družite se. Ne dodirujte i ne grlite, međutim, svoje prijatelje. Za to služe dekice. I zapamtite: Nitko drugi nije dobrodošao na druženje, osim 5 prijatelja koji su se međusobno odabrali prije 5 godina!!! Ne možete imati 7 prijatelja. To nije hygge. Barem ne dovoljno.

8. Kuhajte. Kuhajte jela i slastice koje se kuhaju barem tri sata. Što duže, to je više hygge.

9. Ubijte se ko konji da vam Božić bude hygge. To je vrlo hygge.

10. Pojedite brdo slatkiša i slanine. Zatim odite trčati sat vremena na -20.

(Sad idu recepti. I to sam preskočila.)

11. Slušajte omiljenu glazbu. Po mogućnosti na vinilu.

12. Gledajte obiteljske serije. Po mogućnosti danske.

13. Igrajte s djecom društvene igre. Zatim ih pošaljite da lutaju po šumi. Za to vrijeme vi radite na svom hyggeu.

14. Čitajte knjige. I kupujte ih čak i ako ih ne stižete pročitati. To je zalog buduće sreće. Posebno ako knjige imaju lijepe, hygge naslovnice. Zapravo, kupujte i čitajte samo lijepe knjige.

15. Kupite lijepe šalice za kavu. Ili maznite pradjedove. On i tako slabo vidi. Kažu da je kava iz lijepih šalica puno više hygge.

16. U ormaru morate imati ružne, sive vunene čarape i bezoblični topli džemper.

17. Ne poklanjajte nikad svoje stvari! Trampite ih za tuđe. S onih svojih 5 prijatelja.

Eto. To vam je sreća. Prije nego pobacate sve svoje parfeme, mirisne svijeće, lijepu odjeću i knjige ružnih naslovnica, razmislite dobro. Možda nisu lagali u anketi, ali čini se meni da nemaju naši dragi Danci pojma što je to sreća. Ne znaju što je to sunce u prosincu, ni tri sata kave u kafiću (dok se doma sam kuha grah na štednjaku). Ne znaju kakav je gušt počastiti cijelu ulicu jer ti se kći napokon udaje. Imati tetu u vrtiću koja će zagrliti tvoje dijete jer je tužno. Koja će uopće znati da ti je dijete tužno! Imati susjedu koja će ti skočiti po kruh jer te smlavila viroza. Imati susjedu koja uvijek ima krumpir, jaje ili šećer! I neće ti to naplatiti kad joj pokucaš u 7 navečer na vrata. Imati prijatelje koje ti je prirodno zagrliti i poljubiti, kao što je prirodno i disati.

Vjerojatno je stvar u odgoju. Jedva čekam Danski odgoj djece (a čega drugog???). Naravno da ću je kupiti. Da otkrijem od čega su postali takvi i da to izbjegnem u širokom luku.

P.S. Znam da imaju uređenu socijalnu državu i da su bogata zemlja, bla, bla… Ali zagrljaj prijatelja i susjedino jaje… Ko to more platit?


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s